Hae

Haku

Timanttien koko kasvaa: Vihkisormuksissa nyt vähintään karaatti timantteja

  Kultaseppämestari Mika Tarkkasen mukaan suuri on nyt kaunista, kun Amerikan malli rantautuu Suomen vihki- ja kihlasormusmarkkinoille. Aikaisemmin vihkisormukseen on sijoitettu 1.000 – 2.000 €, nyt siihen käytetään 4.000 – 10.000 €. Eikä tämä koske vain sormuksia: yksilöllisyyteen panostetaan ja koruissa on nyt näyttävyyttä, suuria kiviä ja bling-blingiä. Tämän vuoksi myös tapa ostaa koruja muuttuu.

  Alle vuodessa on tapahtunut neljä selkeää muutosta siinä, miten koruja hankitaan itselle tai lahjaksi. Vihki- ja kihlasormukset vaihtavat paikkaa, timanttien koko kasvaa, kosintaan käytetään mallisormuksia ja rajat ”miesten” tai ”naisten” korujen välillä hälvenevät.

  - Tämä kaikki tarkoittaa, että ostajat sijoittavat enemmän sellaisiin koruihin, joilla on aidosti merkitystä, Mika Tarkkanen kertoo. – Korut ovat toisin sanoen yksilöllisempiä ja niistä näkyy kantajansa tarina.

  Kihlasormuksesta pääsormus

  Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa kihlasormus on perinteisesti ollut pieni ja siro. Varsinaista pääsormuksen roolia on kantanut vihkisormus. Tässä on nyt tapahtunut selkeä muutos: yhä useammin kihlasormus on se näyttävin sormus.

  - Osaltaan tähän muutokseen vaikuttaa se, että tapa kosia on muuttunut. Usein naimisiinmeno on yhdessä tehty päätös, jolloin myös kihlasormus hankitaan yhdessä eikä sormus tule yllätyksenä, Tarkkanen kuvailee.

  – Morsiamella tai sulhasella on jo mielessään kuva siitä, millaista kokonaisuutta hän haluaa kantaa hääpäivänä ja sen jälkeen. Usein näyttävintä sormusta ei haluta jäädä odottamaan hääpäivään saakka.

  Muutoksen ajurina toimii kansainvälistyminen. Yhä useampi matkustaa ja asuu ulkomailla osan aikaa elämästään, näin myös tapa mennä kihloihin muuttuu. Jääkö perinteinen suomalainen kihlasormus unholaan tässä muutoksessa? Ei Tarkkasen mielestä.

  - Vaikka sormus vaihtaa paikkaa, hankitaan sormuksia yleensä aina kaksi tai kolme. Itse vihkitilaisuuteen sormuksen rinnalle ostetaan koristeellinen sivusormus, joka on suunniteltu sopivaksi pääsormuksen kylkeen, Tarkkanen kertoo. – Yleensä katse on myös hieman kauempana ja monesti huomenlahja- tai vuosipäivälahjapaketista löytyykin sivusormus, joka sopii sormuksen toiselle puolelle. Näin sormus elää ja kehittyy vuosien varrella ja siitä pystyy helposti luomaan upean ja tasapainoisen kokonaisuuden.

  Timantti on nyt iso – kiinnitä huomiota hiontaan

  Uutena trendinä on ajatus, että sormuksessa on yhteensä vähintään yksi karaatti timantteja. Oli sormus sitten yksikivinen Solitaire-sormus tai useampaa timanttia kantava kokonaisuus, yhteistä näille on pääkiven suuri koko. Koska lopullinen sormuskokonaisuus muodostuu keskelle sijoitettavasta pääsormuksesta ja kahdesta sivusormuksesta, ei ole harvinaista, että sormuspaketin kokonaisarvo lähentelee jo 10.000 €. Muutos on huomattava, mutta ihan vielä emme ole Amerikan mallissa. Siellähän tapana on, että sormuksen arvon kuuluisi olla kolme kertaa kosijan kuukausipalkka.

  - Perinteisesti meillä Suomessa sormukseen käytetty rahamäärä on ollut kolmasosa palkasta, nyt sormukseen käytetään 4.000 – 10.000 euroa. Hinta voi muodostua yhdestä timantista tai sitten sormuksesta kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsormus ja sen rinnalla kulkevat sormukset voivat myös yhdessä muodostaa tuo yhden karaatin määrän tai helposti jopa enemmän, Tarkkanen kertoo.

  Timanttien koon kasvaessa ostajan olisi hyvä kiinnittää huomioita kivien laatuun. Yleisesti puhutaan timantin väristä ja puhtaudesta, mutta Tarkkasen mielestä timanteista puhuttaessa erityisen tärkeä rooli on myös hionnalla.

  - Hionnan laatu vaikuttaa merkittävästi timantin loisteeseen, sillä huonosti hiottua timanttia ei kiven puhtaus pelasta. Me esimerkiksi suosimme timantteja, joissa hionnan ansiosta näkyy niin kutsuttu sydän ja nuoli -ilmiö. Tällaisia upeasti hiottuja kiviä on noin 5 % kaikista briljanttihiotuista kivistä, Tarkkanen kertoo.

  Sydän ja nuoli -ilmiö näkyy timantissa upeasti, kun kiveä tarkastellaan luupin läpi. Toiselta puolelta katsottaessa timanttiin muodostuu sydän-kuviointi ja toiselta puolelta erottuvat nuolet.

  Kosija määrittää timantit, kosittu ilmeen ja korun muodon

  Koska sormuksiin halutaan panostaa yhä enemmän, on yllätyskosinta aidolla sormuksella yhä harvinaisempaa. Mikään ei ole kauheampaa, kuin huomata, ettei hankittu sormus miellytäkään saajaa. Tähän ovat tulleet avuksi mallisormukset. Tämä tarkoittaa sitä, että kosintahetkellä morsian tai sulhanen saa käteensä mallisormuksen ja kutsun kultasepän ateljeeseen. Näin hän pääsee itse suunnittelemaan juuri sellaisen sormuksen kuin on halunnut.

  - Usein sormuksen valinta toiselle on todella vaikeaa ja tästä syystä teemmekin usein kosijan toiveiden mukaiset mallisormukset. Tämä on mahdollista siitä syystä, että käytössämme on upeasti toimiva 3D-teknologia ja -tulostimet. Näihin sormuksiin voimme laittaa malliksi kiviä sillä idealla, että sormuksen saaja pääsee vaikuttamaan lopulliseen sormukseen, Tarkkanen kertoo.

  Mallisormus on myös antajalleen helppo tapa varmistaa, että sormuksesta tulee oikeanlainen. Samalla ostaja pystyy määrittelemään esimerkiksi materiaalivalinnoilla etukäteen sen, paljonko sormus lopulta saa maksaa. Uutena trendinä onkin se, että kosija määrittää etukäteen käytettävät timantit tai jalokivet ja kositun kanssa suunnitellaan sormuksen ilme ja ulkonäkö.

  - On jopa käynyt niin, että kosintahetkellä onkin annettu pelkkä timantti ja sitten tultu paikan päälle suunnittelemaan lopullinen kokonaisuus.

  Korulla ei ole sukupuolta

  Perinteinen jaottelu miesten ja naisten koruihin alkaa hälvetä. Niin sanotut perinteiset miesten sormukset eivät välttämättä ole enää se ykkösvalinta sulhaselle tai sulhasille. Nyt mukaan liitetään rohkeammin timantteja ja jalokiviä. Tämä on yleistymässä etenkin nuorempien parien kohdalla.

  - Sukupuoliroolien hälveneminen on jo jonkin aikaa näkynyt maailman metropoleissa ja nyt ensimmäiset viitteet tästä alkavat vihdoin rantautua Suomeenkin. Uskalletaan selvästikin erottua enemmän kuin aikaisemmin, mikä on upea asia, Tarkkanen kertoo.

  Eniten muutos näkyy vielä muissa koruissa kuin sormuksissa.

  - Näyttävät timantit ja helmet nousevat esiin niin miehillä kuin naisillakin etenkin kaula- ja korvakoruissa. Sormusten osalta olemme vielä takamatkalla, mutta valinnoissa näkyy yhä enemmän rohkeus ja yksilöllisyyden korostaminen, Tarkkanen päättää.