Hae

Haku

Kierrättämällä uutta

TÄRKEISTÄ KIVILÖYDÖISTÄ JA KORUISTA KIERRÄTTÄMÄLLÄ UUTTA

Kierrätys ja vanhojen materiaalien hyötykäyttö on selvästi ajan trendi. Ja hyvä niin. Laatikoissa lojuvat kivet ja korut kannattaa ottaa käyttöön ja valmistaa niistä koruja, joissa oma kädenjälki näkyy.

Liki jokaiselta meiltä löytyy laatikon pohjalta upeita kiviä tai koruja, joihin liittyy ihania muistoja tapahtumista ja itselle tärkeistä ihmisistä. Usein nämä kuitenkin tuntuvat jäävän tuonne muistojen laatikkoon. Tämä on kuitenkin muuttumassa. Ajan trendin mukaisesti moni haluaa kierrättää vanhoja materiaaleja ja luoda niistä uutta, juuri tähän hetkeen itselle tai läheiselle sopivaa.

”Viime aikoina ihmiset ovat yhä enemmän rohkaistuneet tuomaan vanhoja koruja modifioitavaksi. Rakkaat muistot halutaan säilyttää, mutta muokata niistä enemmän oman näköisiä ja näin saada korut aktiiviseen käyttöön.” kertoo kultaseppämestari Mika Tarkkanen. ”Samalla kun luodaan uutta, lisätään koruihin usein juuri se oma leima vaikka lisäämällä kiviä.”

Kaikki lähtee suunnittelusta

Helpoiten liikkeelle pääsee sillä, että miettii, kenellä korua on suunnittelemassa. Tätä miettiessä kannattaa myös kerätä kasaan itseltä löytyvät materiaalit, ovat ne sitten jalokiviä tai vaikka vanhoja, käyttämättä jääneitä koruja.

”Kun ajatus siitä, tehdäänkö esimerkiksi sormusta, kaulakorua tai muuta on selkeämpi ja oma suunnitelma mielessä, kannattaa varata aika kultasepälle. Saat apua suunnitelman jatkokehittämiseen ja samalla kultaseppä kertoo sinulle tarkemmin, miten koru kannattaa toteuttaa”, kuvailee Mika. ”Parhaiten sinua tässä auttavat ateljeetyyppiset kultasepät, jotka valmistavat itse koruja.”

Tuo oma kädenjälkesi esiin

Kiviharrastajalle tämä on oiva tapa tuoda oma kädenjälki esiin ja rakentaa uusi koru itselleen merkittävän kiven ympärille. Moni kiviharrastaja onkin erittäin taitava käsistään ja osan koruista voikin tehdä itse, mutta esimerkiksi kestävä kivien istutus vaatii jo ammattiosaamista.

”Moni yhdisteleekin sekä arvokiviä kuten timantteja että itselle muuten merkityksellisiä kiviä. Timantti saattaa esimerkiksi olla äidiltä peritty ja lisäkivi onkin isän löytämä ja hioma.” kertoo Mika ja jatkaa, ”Samalla voidaan kierrättää vanha kulta tai vaikka vaihtaa se muuhun materiaaliin.”

Tärkeää onkin, että uudella korulla on takanaan tarina, jolla on merkitys korun omistajalle. Ja että koru on omistajansa näköinen.

Korun valmistuksen ei tarvitse olla kallista

Kun suunnitelma on valmis, ammattilaisen on helppo kertoa korun valmistuksen hinta. Jos sinulla on raaka-aineita omasta takaa, saa ne ainakin Tarkkasen ateljeella hyvityksenä korun teossa. Esimerkiksi jos materiaalisi riittää korun tekoon, et maksa materiaaleista mitään. Tai jos vaikka haluat vaihtaa kullan valkokullaksi, saat hyvitystä materiaalista.

”Moni kaunis suunnitelma jää turhaan vain suunnitelmaksi. Kannattaa vain ryhtyä toimeen ja alkaa toteuttamaan ideoita.” toteaa Mika ja jatkaa, ”Kiviharrastus on upea harrastus. Omia löytöjä ei kannata turhaan jättää laatikoihin lojumaan vaan niistä kannattaa luoda jotain näkyvää, kaunista ja käytettävää. Näin kivien elämä jatkuu upealla tavalla.”