Hae

Haku

Mika Tarkkanen: Vahva visio ja näyttäviä toteutuksia

  Kiinnostus ihmisiä kohtaan, kannustavat vanhemmat ja paikka, jossa toteuttaa villeimpiä unelmia. Näistä mausteista on syntynyt upeita koruja valmistava supliikki seuramies Mika Tarkkanen. Häntä on aina vienyt eteenpäin ajatus siitä, että hän pystyy ja haluaa luoda jotain vieläkin uskomattomampaa.

  ”Kotoa minulle on tarttunut mukaan vahva työn tekemisen moraali ja se sopiva sekoitus hullua uskaltamista. Sillä mitä muutakaan uuden luominen on kuin rankkaa työtä ja rohkeutta lähteä toteuttamaan suunnitelmiaan. ” kertoo Mika. ”Ja tietysti ympärille porukka, jonka kanssa hommat viedään maaliin.”

  Tietystä päättäväisyydestä Mikassa kertoo jo se, että hän on tehnyt ensimmäisen sormuksensa 5-vuotiaana. Hopeasta käsin taottu sormus on vieläkin tallessa.

  ”Olen oikeastaan melkein asunut täällä työpajalla. Pienenä tulin tarhasta suoraan tänne, sillä siinä vaiheessa kummatkin vanhempani olivat täällä töissä. Ja kun aika tuli vaihtaa kapulaa, olin siihen valmis.”

  Kaikki alkaa asiakkaan kohtaamisesta

  Tarinat ja niiden kertominen toimivat erinomaisena sytykkeelle Mikan luovuudelle. Nuoruuden teatteriharrastuksesta jäänyt into tarinoita kohtaan ei näytä laantumisen merkkejä.

  ”Kaikkein parasta on istua asiakkaan kanssa alas, kuunnella hänen tarinansa ja luoda siitä jotain juuri tälle henkilölle merkityksellistä korun muodossa.” kertoo Mika. ”Usein korun luomisen hetki on myös luottamushetki ja monesta asiakkaasta onkin tullut minulle hyvä ystävä.”

  Mika on erittäin tarkka siitä, että täältä valmistuneissa koruissa on tunnistettava Tarkkasen työn leima. Kaikki korumme ovat oman näköisiään ja oman linjamme mukaisia.

  ”Kaikissa koruissamme taustalla on aina tarina, oli se sitten omamme tai asiakkaamme. Me kuvitamme sen koruna ja tuomme siihen Tarkkasen tunnistettavan tavan tehdä koruja.” kertoo Mika.

  Mistä tulevaisuuden korumaailma on tehty

  Mikaa inspiroi teknologian mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet kultasepänalalle. Jos nyt oman pojan Robertin mukana tuoma 3D-mallintaminen ja sen tuomat mahdollisuudet ohjaavat ideanikkarin ajatuksia tulevaisuuteen.

  ”Selkeästi ilmassa on muutoksen merkkejä. Se avartaa ajattelua ja ehkä tuo taas meiltä täysin uudenlaisen tuotteen, jota kukaan ei ole tehnyt aikaisemmin.” innostuu Mika ja jatkaa, ”Jo 3D:n mukanaan tuoma korujen kehityksen harppaus eteenpäin on merkittävä, mutta mitä kaikkea muuta voimme vielä ideoida. Vain taivas on rajana!”

  Rohkeus ja ennakkoluulottomuus, sillä kehitetään koko alaa eteenpäin ja samalla haastetaan vanhoja tapoja katsoa asioita.

  ”Minulle on kunnia-asia olla luomassa uutta ja kuitenkin meille ominaista. Pitää pystyä revittelemään ja rikkomaan rajoja, mutta säilyttää samalla niitä elementtejä, joista olemme tunnettuja. ”kertoo Mika ja jatkaa, ”On mahtavaa, kun tälle tiimille voi heittää idean ja tekijät tarttuvat siihen heti. Näin pääsemme testaamaan uusia koruja ja uusia toimintamalleja nopeallakin sykkeellä.”

  Koru-unelmia ja sielunmaisemaa

  Vaikka takana on jo mittava ura korujen parissa, odottaa kulman takana aina se seuraava, entistäkin upeampi koru. Kenties se kuvastaisi vieläkin enemmän tämän päivän hieman seesteisempää, itsestään, läheisistään ja ystävistään huolta pitävää henkilöä. Kenties tulevaisuuden koru olisi häälahjaksi naiselle suunniteltu näyttävä kelta- ja valkokultaa sekoittava runsaasti kirkkaita timantteja sisällään pitävä koru. Korun tarina kertoisi siitä, missä käyttäjän juuret ovat ja korussa kulkisivat mukana kaikki elämän tärkeimmät henkilöt. Tämän korun mekin haluamme nähdä.

  Faktaa Mikasta

  • Kultaseppämestari Tarkkasen omistaja
  • Vuoden 2018 kultaseppä
  • Vuoden kaunein sormus -palkinnot 2009 (Tunteiden vuori) ja 2010 (Praha)
  • Koulutus: Kultaseppä 1990, Kauppateknikko 1990, Diplomigemologi 1993, Kultaseppämestari 2001
  • Avoliitossa, kolme lasta
  • Harrastaa pyöräilyä, lenkkeilyä, golfia ja on wannabe-triatlonisti


  Tätä et tiennyt Mikasta: Aktiivinen seuramies hengähtää päivittäin pyöräilyn parissa. Tätä nykyä jokainen työmatka taittuu pyörällä, kelissä kuin kelissä.