Hae

Haku

Robert Tarkkanen: Rohkeita ja näyttäviä koruja

Jo pienenä Robert tiesi kultasepän ateljeen olevan maaginen paikka, jossa sekoittuivat tekemisen kilke, kiitävät kivet ja työkoneiden öljyn tuoksu. Niin kauan kuin hän muistaa, on isän töissä tullut vietettyä aikaa. Valokuvista löytyykin Robert työpöydän äärellä valtava pyöräilykypärä päässään. Tekemässä ensimmäisiä korujaan.

”Ateljee on aina ollut minulle mieluista paikka viettää aikaa. Jo pienenä oli siistiä päästä työpajalle ja täällä oli myös retkisänky varattuna päiväunia varten meille lapsille.” naureskelee Robert. ”Mitä muuta sitä siis voisikaan tehdä kuin tulla tänne luomaan oman näköistä mallistoa.”

Vain 25-vuotiaana kultaseppämestariksi valmistunut Robert on jo kolmannen polven kultaseppä. Aikaisempi historia on rikkaus, joka ei kuitenkaan rajoita uuden tekemistä.

”Tiedän, että ukin jälkeen ateljee ja työhuone on muuttunut isäni näköiseksi ja ajan kanssa minäkin tulen jättämään oman kädenjälkeni tänne. On upeaa olla osa tätä tarinaa ja viedä sitä yhdessä meidän tiimin kanssa kohti tulevaisuutta.” kertoo Robert.

Kultasepänalan toimintamallit kehittyvät

Vaikka ala ja tekeminen tulee jatkossakin olemaan käsityöammatti, on sen rinnalle nousemassa koko ajan uutta teknologiaa. Näiden tutkimisesta ja mukaan tuomisesta Robertilla on päävastuu. Korujen suunnittelun arkeen kuuluukin jo 3D-teknologian hyödyntäminen niin mallistojen testauksessa ja kehittämisessä.

”Uusi teknologia tuo mielettömästi uusia vaihtoehtoja tuotteiden kehittämiseen. Käsin skissaamisen rinnalle kolmiulotteisten kuvien piirtäminen tietokoneella on noussut meillä hyväksi tavaksi viedä suunnittelua eteenpäin.” kertoo Robert ja jatkaa, ”Lisäksi pystymme myös tulostamaan itse 3D-printterillä vaihtoehtoisia malleja testikäyttöön. Tämä tuo meille todella paljon joustavuutta tuotekehitykseen.”

3D-malleja hyödynnetään uusien tuotteiden kehittämisen lisäksi tilanteissa, joissa asiakkaille luodaan uniikkituotteita ja paperille piirretty idea siirtyy hyväksymis- ja tuotantovaiheeseen. Asiakas siis näkee valmistuvan tuotteen selkeänä mallinnoksena, josta korusuunnitelma on helpommin ja konkreettisemmin näytettävissä.

Näyttäviä koruja

Vahvuudekseen Robert näkee asiakkaiden palvelun ja uusien tuotteiden ideoinnin. Yhdessä tiimin kanssa niistä sitten muokataan valmiita koruja.

”Uusi teknologia kiinnostaa minua ja haluan hyödyntää sitä korujen luomisessa asiakkaillemme. Käsistäni valmistuu paljon uniikkikoruja niin miehille kuin naisillekin ja niiden suunnittelussa 3D-ohjelmistot avaavat aivan uusia ovia.” kuvailee Robert.

Robertin oman sielunmaiseman korussa on särmää, joku erikoinen ja katseet kääntävä yksityiskohta, paljon timantteja ja keltakultaa. Bling-blingiä asenteella. 

”On todella hienoa tehdä yhteistyötä meidän koko tiimin kanssa. Jokainen meistä oppii koko ajan lisää. Tiimissä on voimaa ja on hyvä, että jokainen voi pelata vahvuuksillaan.” sanoo Robert.

Faktaa Robertista
- valmistui 2023 kultaseppämestariksi
- valmistui 2021 kultaseppä-artesaaniksi
- aloittanut työt Tarkkasella armeijan jälkeen
- harrastaa: Salibandyä, kaikennäköisiä joukkuelajeja. Pääasia, että mukana on pallo ja porukkaa.

Tätä et tiennyt Robertista: Robert seikkailee sujuvasti niin rinteissä kuin sählykentilläkin.