Robert Tarkkanen: Uutta teknologiaa ja malleja nuorille - Kultaseppämestari Tarkkanen

Hae sivuiltamme

Tärkeän päiväsi kruunaa upea sormus. Hääsivultamme löydät sormusten lisäksi vinkit huomenlahjalle.

Siirry hääsivulle

Valitse mallistosta tai suunnittele omat. Katso kaikki ideat ja tägää kenkäsi. Mallisto on Robert Tarkkasen suunnittelema.

TÄSTÄ TÄGEIHIN

Tässä osiossa ei vielä ole sisältöä. Lisää osioon sisältöä sivunavigaation avulla.

Robert Tarkkanen: Uutta teknologiaa ja malleja nuorille

Jo pienenä Robert tiesi kultasepän ateljeen olevan maaginen paikka, jossa sekoittuivat tekemisen kilke, kiitävät kivet ja työkoneiden öljyn tuoksu. Niin kauan kuin hän muistaa, on isän töissä tullut vietettyä aikaa. Valokuvista löytyykin Robert työpöydän äärellä valtava pyöräilykypärä päässään. tekemässä ensimmäisiä korujaan.

”Ateljee on aina ollut minulle mieluista paikka viettää aikaa. Jo pienenä oli siistiä päästä työpajalle ja täällä oli myös retkisänky varattuna päiväunia varten meille lapsille.” naureskelee Robert. ”Mitä muuta sitä siis voisikaan tehdä kuin tulla tänne luomaan oman näköistä mallistoa.”

Armeijan jälkeen kisälliharjoittelijaksi tullut Robert on jo kolmannen polven tuleva kultaseppä. Aikaisempi historia on rikkaus, joka ei kuitenkaan rajoita uuden tekemistä.

”Tiedän, että ukin jälkeen ateljee ja työhuone on muuttunut isäni näköiseksi ja ajan kanssa minäkin tulen jättämään oman kädenjälkeni tänne. On upeaa olla osa tätä tarinaa ja viedä sitä yhdessä meidän tiimin kanssa kohti tulevaisuutta.” kertoo Robert.

Kultasepänalan toimintamallit kehittyvät

Vaikka ala ja tekeminen tulee jatkossakin olemaan käsityöammatti, on sen rinnalle nousemassa. koko ajan uutta teknologiaa. Näiden tutkimisesta ja mukaan tuomisesta Robertilla on päävastuu. Tänä keväänä työpajalle onkin ilmestynyt 3D-teknologiaa, jota hyödynnetään mallistojen testauksessa ja kehittämisessä.

”Uusi teknologia tuo mielettömästi uusia vaihtoehtoja tuotteiden kehittämiseen. Käsin skissaamisen rinnalle kolmiulotteisten kuvien piirtäminen tietokoneella on noussut meillä hyväksi tavaksi viedä suunnittelua eteenpäin.” kertoo Robert ja jatkaa, ”Lisäksi pystymme myös tulostamaan itse 3D-printterillä vaihtoehtoisia malleja testikäyttöön. Tämä tuo meille todella paljon joustavuutta tuotekehitykseen.”

3D-malleja hyödynnetään uusien tuotteiden kehittämisen lisäksi tilanteissa, joissa asiakkaille luodaan uniikkituotteita ja paperille piirretty idea siirtyy hyväksymis- ja tuotantovaiheeseen. Asiakas siis näkee valmistuvan tuotteen selkeänä mallinnoksena, josta korusuunnitelma on helpommin ja konkreettisemmin näytettävissä.

Tulevaisuudessa lisää omia malleja

Vahvuudekseen Robert näkee asiakkaiden palvelun ja uusien tuotteiden ideoinnin. Yhdessä tiimin kanssa niistä sitten muokataan valmiita koruja.

”Uusi teknologia kiinnostaa minua ja haluan hyödyntää sitä korujen luomisessa asiakkaillemme. Tämän lisäksi työlistallani on enemmän nuoremmalle kohderyhmälle suunniteltujen korujen miettiminen, joista ensimmäisenä valmistuu sarja yksilöitäviä kenkäkoruja.” kuvailee Robert.

Jossain vaiheessa Robert tulee toteuttamaan sen oman sielunmaisemansa korun. Tässä korussa on särmää, joku erikoinen ja katseet kääntävä yksityiskohta, paljon timantteja ja keltakultaa. Bling-blingiä asenteella. Ehkä suunnittelu alkaa jo tänä vuonna, sillä Robert valmistuu artesaaniksi keväällä 2021.

”On todella hienoa olla Villen ja Christofferin opissa, heillä on aivan uskomaton osaaminen tuotteiden suunnittelussa ja valmistamisessa. Tiimissä on voimaa ja on hyvä, että jokainen voi pelata vahvuuksillaan. Minulla oma kehityspolkuni suuntaa enemmän ideointiin ja asiakkuuksiin ja arvostan sitä, että tiimissä on käsiä, joiden luomaan lopputulokseen voi luottaa.” sanoo Robert.

Faktaa Robertista
- valmistui 2021 kultaseppäartesaaniksi
- aloittanut työt Tarkkasella armeijan jälkeen
- harrastaa: Salibandyä, kaikennäköisiä joukkuelajeja. Pääasia, että mukana on pallo ja porukkaa.

Tätä et tiennyt Robertista: Robert pelaa salibandyä Suomen mestaruustasolla.