Hae

Haku

Robert Tarkkanen, 25-vuotias kultaseppämestari: Juuret Arabianrannassa ja yhteistyötä Ukrainassa

Robert Tarkkanen on Suomen ainoa kolmannen polven kultaseppämestari. Hänen mestarityönsä, 100 000 euron arvoinen kaulakoru Juuret – Roots, on kunnianosoitus paitsi pitkään Helsingin Arabianrannassa toimineelle perheyritykselle, myös sotaa käyvälle Ukrainalle. Siinä hehkuvat timanttien rinnalla tilaustyönä korua varten hiotut ukrainalaiset heliodorit.

Vuosi 2023 on historiallinen Tarkkasen ateljeessa. Robert Tarkkanen valmistui kultaseppämestariksi tasan 70 vuotta ukkinsa, Unto Tarkkasen jälkeen. Samalla ateljeesta tuli Suomen ainoa kultasepänateljee, jossa on mestareita kolmessa polvessa. Robertin isoisä ja yrityksen perustaja Unto Tarkkanen valmistui vuonna 1953, isä Mika 2001 ja nyt Robert 2023.

- Mestarin arvolla on minulle todella suuri merkitys ja se on korkein mahdollinen nimike, jonka käsityöläinen voi ammattitaidollaan saavuttaa. Samalla historiastamme löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta: ukkini oli myös 25-vuotias valmistuttuaan mestariksi 70 vuotta sitten, Robert kertoo.

Yritys on toiminut nykyisessä Helsingin osoitteessaan Hämeentie 155:ssa vuodesta 1955.

- Mestarityöni nimi Juuret – Roots viittaa yrityksemme historiaan. Halusin näin kunnioittaa perheemme työtä ja yleisemmin käsityöalamme perinteitä ja osaajia. Juuret ja tietoisuus niistä ovat tärkeitä. Olemme aina menneisyydelle velkaa.

Sukupolvenvaihdosta ennakoiden Robertista tuli lokakuussa myös yrityksen osaomistaja kolmanneksen osuudellaan.


Yhteistyökumppani Ukrainassa

Mestarityön pääkiveksi valikoitui kookas, läpikuultavan kellertävä 22,2 karaatin heliodori. Kiven alkuperä ja tarina käänsivät Robertin ajatukset myös sotaa käyvään Ukrainaan.

- Kivi on kaivettu Ukrainasta ja sen on valmistanut hiojamestari Kostiantyn Zalizko Kryvyi Rihissä, presidentti Volodymyr Zelenskyin synnyinkaupungissa. Jalokivi valmistui vain kaksi päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Samalla se oli hetkeen viimeinen Zalizkon perheyrityksestä valmistunut työ, sillä sotatilan vuoksi suurin osa työntekijöistä siirtyi rintamalle, Robert kertoo.

Tämä avasi Robertin silmät konkreettisesti Ukrainan karuun todellisuuteen.

- He olivat minun ikäisiäni.

Heliodorin taustan selvittyä eteni hän mestarityön suunnittelussa kiven tausta ja tarina mielessään.

 - Tarkoituksenani oli alun perin käyttää auringonkukkaa eli Ukrainan kansalliskukkaa yhtenä korun pääelementtinä. Koruni pääkiveksi löytynyt heliodori on kaivettu Ukrainan maaperästä, joka ruokkii Juuria, jotka luovat kasvua, ja jotka lopuksi puhkeavat kukoistukseen. Olin löytänyt hakemani idean.

Inspiraation lähteenä toiminut auringonkukka on lojaalisuuden ja rohkeuden symboli - ja toivon, kääntyyhän kukka aina kohti valoa.

-  Suunnitteluvaiheessa kukasta muotoutui aivan omanlaisensa, ja samalle siitä syntyi uniikki kokonaisuus, joka kietoutuu varsineen ja juurineen kantajansa kaulan ympärille.

Jalokivien hankkiminen suoraan Ukrainasta tukee osaltaan paikallisten selviytymistä sodan jaloissa.

- Käytän mestarityössäni ja tulevassa Juuret – Roots -korusarjassani Zalizkon tilaustyönä meille hiomia heliodoreja. Näin tuemme osaltamme oman alamme pienyrittäjää, Robert sanoo.

Vaatelias ja arvokas kaunotar

Mestarityön valmistaminen vaati valtavasti käsityötä, vaikka sen lopullinen muoto löytyi lukuisten 3D-testimallinnosten kautta. Valmistuneen korun rungon värin ja muotojen vaihtelu korostuu erikokoisten heliodorien ja timanttien yhdistelminä. 39 heliodoria, 126 timanttia. Kelta- ja valkokultaa. Toteutukseltaan erittäin haastava ja arvokas, yli 100 000 euron arvoinen mestarityö.

- Teknisesti tämä kaulakoru on todella vaativa. Tilaustyönä koruun valmistettujen jalokivien istutuksiin, suunnitteluun ja korun lukemattomiin juotoksiin kului satoja työtunteja. Näin syntyi koru, joka elää ja laskeutuu kaulalle saumattomasti, Robert kuvailee.

Mestarityö ei ole myynnissä, vaan sen paikka on vastedeskin Tarkkasen ateljeessa, perheen aiempien mestaritöiden rinnalla.

Lisätietoja ja yhteydenotot

Robert Tarkkanen                 Mika Tarkkanen                    Pia Toivanen
robert@tarkkanen.fi             mika@tarkkanen.fi               pia@tarkkanen.fi
045 128 5298                       0400 705 155                       040 589 5525