Hae

Haku

Niina Kuhta - unelmien hääpukujen toteuttaja

Jo 16 vuotta morsianten ja sulhasten puku-unelmia toteuttanut Niina Kuhta tietää, Mistä kauneimmat puvut on tehty. Samalla hän on luonut vuosien varrella Niinatar-liikkeen, joka on paljon muutakin kuin morsiuspukuliike.

Kun astuu Niinan liikkeeseen sisään, avautuu silmien eteen heti henkeäsalpaava määrä mitä upeimpia luomuksia. Ja niitä löytyykin tuhansia. Mistä siis aloittaa, kun haussa on se itsensä tyylinen hääpäivän luomus.
- Usein morsiamella ja sulhasella on meille saapuessaan jo ajatus puvun tyylistä ja muotokielestä. Ideoita on haettu eri kanavista ja mukana saattaa olla ihan lista puvuistamme, joita lähdetään sitten sovittamaan, Niina kertoo. - Ja kyllä se oikea löytyy sitten sovittamalla.

Elämyksiä ja suuria tunteita

Morsiuspuvun hankinta on nykyään yksi tärkeä osa itse häihin valmistautumista ja sen halutaan olevan selvästi elämyksellinen. Kyse ei ole vain puvusta, vaan itse tilaisuudesta muodostuu ikimuistoinen.
-Television ohjelmaformaatit, kuten Say Yes to The Dress, ovat muokanneet ihmisten mielikuvia siitä, millainen itse puvun sovitushetken tulisi olla ja tämä on upeaa. Yleensä sovitustilanteessa mukana on muutaman ihmisen seurue niitä morsiamen tärkeimpiä ihmisiä ja joskus jopa sulhanenkin, Niina kertoo.
- Sovitustilanteesta halutaan luoda kaunis ja merkityksellinen hetki. Ja siinä olen mielelläni apuna.
Yksityissovitukset ovat yhä kasvavampi trendi ja niihin halutaan myös sijoittaa. Niinataressa on jo usean vuoden ajan ollut mahdollisuus varata sovituksen ajaksi oma konsultti ja tila tarjoiluineen.
- Meistä jokainen haluaa palvelua ja samalla miksipä ei varmistaisi sitä, että myös seurue viihtyy. Näiden lounge-sovitusten kysyntä on selvästi kasvanut, minkä vuoksi tarjolla on yhä useammin maksullisia palvelupaketteja niin meillä kuin muuallakin.
Miltä kuulostaisikaan sovitushetki shampanja-tarjoilun ja macarons-leivosten kanssa. Tai vaikka gourmet-kahvin ja kakun kera.
- Mikä vain on mahdollista, sillä me olemme täällä toteuttamassa unelmia, Niina kertoo hymyillen.

Kuninkaalliset ja julkkikset vaikuttavat pukumuotiin

Morsiuspuvuissa muoti muuttuu hitaasti, mutta tässä hetkessä näkyy hyvin halu sijoittaa pukuun ja se, että haetaan yksilöllisiä pukuja.
- Merkittävä tämän hetken muutos morsiuspukumuotiin on se, että pitkään vallalla ollut boho-tyyli on nyt jäämässä taka-alalle. Näiden tilalle on tullut merenneito-malliset, näyttävät puvut, joissa on mielellään avoin ja koristeltu selkäosa, Niina kertoo. - Toinen merkittävä muutos on se, että selkeälinjaisten, luonnonvalkoisten pukujen kysyntä on myös nousussa. Esillä on siis kaksi melkoisen eri tyylistä suuntaa, jotka viehättävät tämän hetken morsiamia.
Toinen pukumuotiin vaikuttava seikka on kuninkaallisten ja julkkisten häät. Esimerkiksi Englannin kuninkaallisten häät ovat aina vaikuttaneet todella paljon pukumuotiin.
- Kun William ja Catherine menivät naimisiin ja Catherinen puku tuli julki, nostivat pitsipuvut morsianten ykköslistalle, Niina kertoo ja jatkaa: - Samalla tavalla kävi Meganin ja Harryn häiden aikaan, jolloin hihallisten ja selkeälinjaisten pukujen kysyntä kasvoi aivan hurjasti.
Saman tyylisen vaikutuksen tekevät myös suomalaisjulkkisten hääkuvat ja televisiossa näytetyt puvut - tosin hieman pienemmässä mittakaavassa.
- Ihmiset imevät vaikutteita siitä mitä he näkevät. Tämä on ihan luonnollista. Vaikka tyyli olisikin samankaltainen kuin jollakin julkisuuden henkilöllä, tehdään puvuista aina pienillä yksityiskohdilla ja esimerkiksi hunnuilla jokaiselle se oma ja uniikki.

Nykypuvut ovat luomuksia

Harva tulee ajatelleeksi, miten paljon käsityötä hääpuvut ja asut vaativat. Ne ovat itsessään varsinaisia taidonnäytteitä, itse asiassa voisi melkeinpä puhua taideteoksesta. Ja näiden pukujen ompelijat ovat oma huippuammattilaisten ryhmänsä.
- On tilanteita, joissa sovitusmalli istuu kuin hansikas morsiamelle. Mutta nämä tilanteen ovat ehkä hieman harvinaisempia. Mehän haemme puvulle täydellistä istuvuutta ja usein pienet muutostyöt ovat silloin paikallaan, Niina kertoo.
Hyviä tekijöitä ei ole joka oksalla, minkä vuoksi puvun kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Haluamansa hääpuvun saamista saattaa joutua odottamaan yllättävän pitkään.
- Tänä päivänä suurimmalla osalla puvuista on 5 – 10 kuukauden toimitusaika. Tällä ajalla tarkoitan siis aikaa tilauksesta saapumiseen ja sen jälkeen sovitukseen ja korjaustöihin. Vaativimpien pukujen osalta odotusaika voisi siis olla jopa yli puoli vuotta ja tämä kannattaa ottaa huomioon aikatauluissa.
Niinalla on ollut vuosien varrella ilo löytää aivan mahtavia ihmisiä, joiden käden jälkeen hän luottaa. Näitä samoja ompelijoita hän myös suosittelee asiakkailleen.
- Miltein jokainen puku vaatii hieman hienosäätöä, jolla varmistetaan puvun täydellinen istuvuus ja oikea pituus, Niina kertoo.

Kohti omia häitä

Ihania asioita tapahtuu pian, Niina on itse astumassa avioliiton satamaan. Tilaisuuden ja puvun tai oikeastaan pukujen suunnittelu on jo työn alla, sillä hän rakastaa suuria ja suureellisia juhlia.
- Rakastan häitä yli kaiken ja uskon rakkauteen. Vähän niin kuin muutenkin elämässä, heittäydyn ihan täysillä myös tähän häiden suunnitteluun. Alustava ajatus onkin se, että minulla on jopa kolme eri asua häihin, Niina kertoo.
Tai ehkä ei sittenkään, sillä uutena upeana vaihtoehtona Niina on löytänyt näyttävän irtohelmapuvun, jonka tyylinen voisi sopia hyvin helman kanssa kirkkoon ja ilman irtohelmaa itse juhliin.
- Vielä en ole päättänyt täysin omaa pukuani, mutta lupaan, että siitä tulee juuri minun näköiseni eli upea ja näyttävä kokonaisuus, Niina päättää.

Vuosien varrella Niinataren ovista on käynyt läpi tuhansia eri hääpareja ja ainakin sama määrä erilaisia rakkaustarinoita. Mutta muutamat ovat jääneet erityisinä mieleen.

"Joitakin vuosia sitten liikkeeseemme astui sisään nuori neito, joka tiesi jo tarkalleen kolmen vuoden kuluttua pidettävien häidensä päivän, teeman ja värimaailman. Samalla hänellä oli myös selkeä visio puvusta, johon hän halusi pukeutua. Puku löytyi ja se tilattiin siis kolme vuotta etukäteen. H-hetken lähestyessä morsian saapui hakemaan pukuaan, joka istui kuin nakutettu. Kaikki suunnitelmat olivat yhä voimassa kuin kolme vuotta sitten. Ainoa, mikä välissä muuttui, oli sulhanen! Vieläkin tavatessamme jaksamme tälle nauraa, sillä hääpari on yhä onnellisesti naimisissa."

Joskus on tilanteita, joista haluaisi kuulla lisää. Yksi tarina jaksaa naurattaa yhä.

"Urani alussa saimme liikkeeseen soiton morsiuspuvun pikasovitukselle. Morsian saapui paikalle taksilla ja taksi jäikin yllätykseksemme odottamaan oven eteen. 10 minuuttia myöhemmin meillä oli morsian upea puku päällä valmiina kassalla. Sitten hän hyppäsi puku päällä taksiin, oli kuulemma kiire kirkkoon! Jos tunnistat itsesi tästä tarinasta, tule ihmeessä kertomaan miten teille kävi."