Search

Search

Kasnäs: pieni pala taivasta

Luonnon läheisyys, meri ja vieraanvaraisuus. Siitä on rakennettu Kasnäsin upea satama, hotelli, ravintola ja alueen palvelut. Yksi tämän perhe-yrityksen voimahahmoista on Tanja Liljeqvist, joka yhdessä miehensä ja tämän sisaren kanssa rakentaa aluetta kestävä kehitys ja luonnonvarojen ylläpito mielessään.

Tanja Liljeqvist - Hotelli KasnäsTanja Liljeqvist luotsaa Hotelli Kasnäsia varmalla otteella asiakkaita kuunnellen.

Saavut Kasnäsiin sitten maalta tai mereltä, on tunne aina sama. Saaristo ja Kasnäsin ihana henkilökunta ottaa sinut lämpimään ja tuttavalliseen syleilyyn. Tämän tunnelman luominen on kuitenkin vaatinut paljon työtä koko Liljeqvistin perheeltä ja kaikilta alueella työskenteleviltä. Mutta vuosikausien jatkuva kehitystyö on kantanut hedelmää, alueesta on muodostunut upea rentoutumisen ja akkujen lataamisen tyyssija.

- Olemme viime vuosina tehneet tietoisesti paljon kehitystyötä Kasnäsin alueen muokkaamiseksi upeaksi ja helposti lähestyttäväksi koko perheen paikaksi, Kasnäsin hotellin johtaja Tanja Liljeqvist kertoo.

Tavoitteena on täyden palvelun alue, jossa asiakkaiden haluamat palvelut ovat helposti saatavilla. Ja lisää on tulossa koko ajan. Tarjolla on lähipalveluiden ohessa mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa aina oman jalostamon kalasta lähituottajien herkkuihin. Kasnäsin lounasbuffet tullaan nauttimaan ympäri vuoden pidemmältäkin.

Juuret saaristossa

Mutta kuka oikein on Kasnäsin hotellin emäntä, Tanja Liljeqvist? Syntyperäisen kemiönsaarelaisen Tanjan juuret ovat syvällä saariston kallioilla ja rannoilla. Kasnäsin vierassatama ja palvelut ovat aina kuuluneet hänen elämäänsä vaikka välillä veri vetikin maailmalle.

- Ehdin opiskella ja työskennellä pääkaupunkiseudulla vuosikausia, mutta niinhän se on, että saaristo pysyi minulla aina sydämessä. Tiesin, että jossain vaiheessa palaisin takaisin, Tanja kertoo.

Mitä tapahtui ennen paluuta? Espoossa Tanja suoritti palvelualan opintoja, rakastui ja jäi etelään. Ura jatkui kuitenkin merellisissä tunnelmissa Viking Linella, kunnes Jörgen Liljeqvist otti vuonna 2006 yhteyttä ja pyysi töihin.

- Elämässä on edessä muutosten ajat ja veri veti takaisin kotiin. Samalla oli helppo palata paikkaan, joka oli tuttu ja samalla saada aivan uudenlaista vastuuta. Olinhan koko opiskeluajan työskennellyt Kasnäsissa aina kesäisin, Tanja kuvailee.

Ja sille tielle Tanja jäi, koti rakentui Kasnäsin kauniille niemelle. Samalla myös uusi rakkaus yllätti ja elämässä alkoi jälleen onnen aika. Rakkaus nykyiseen puolisoon, Wilhelmiin, juurrutti perheen entistäkin syvemmälle saaristoon ja onni täydentyi yhteisellä lapsella 7 vuotta sitten.

Jatkuvaa palveluiden kehittämistä

Hypätäänpä takaisin Kasnäsin palveluiden maailmaan. Vierivä kivi ei sammaloidu ja tämä pitää paikkaansa Kasnäsin suhteen. Viimeiset vuodet ovat olleet todellisia muutoksen vuosia ja paljon kehitystä on tapahtunut. Näin pitää ollakin, sillä kilpailu asiakkaista on kovaa.

- Palvelualalla ei voi ikinä pysähtyä paikoilleen, vaan aina on parannettavaa. Siinä vaiheessa, kun meille tulee tunne, ettei uutta kehitettävää ole, on syytä antaa vastuu jo seuraavalle sukupolvelle, Tanja naurahtaa.

Maailma ei siis vielä ole valmis. Uutta inspiraatiota Tanja hakee matkoilta ja seuraamalla alan uutisointia. Yksi hänen lempikohteistaan on Ruotsin puolella sijaitseva Visby, jossa huomio kiinnittyy pienen pieniin yksityiskohtiin. Kuten vaikka kukkaistutuksiin sisääntulossa.

- Ideoita ja inspiraatiota kyllä löytyy, kun vain malttaa katsella ja kuunnella. Kannattaa käydä tutustumassa muiden palveluntarjoajien tapaan toimia. Ideoita ei myöskään kannata kopioida, vaan miettiä, miten vastaavan onnistuneen tunnelman tai elämyksen voisi itse toteuttaa, Tanja kertoo.

Kaiken kulmakivenä yhteistyö

Kemiön saari on pieni yhteisö, jossa liki kaikki tietävät toisensa. Tässä on hyvänä puolena se, että näin löytyy myös helposti tapoja tehdä yhdessä töitä.

- Meillä palvelut sijoittuvat Kasnäsiin, mutta pystymme tarjoamaan asiakaskohtaisesti räätälöityjä palveluja myös oman alueemme ulkopuolella. Esimerkiksi taksivenepalvelut meille toteuttaa yhteistyökumppani ja kalastamaan pääsee toisen kumppanin kanssa, Tanja kuvailee.

Yhdessä tekemällä ja yhdessä toimimalla tuotetaan hyvää koko alueelle. Ja tämä on aina ollut tärkeää Liljeqvistien perheelle.

- Niin saariston ihmisistä kuin saariston luonnosta huolehtiminen on täällä meille kaikille tärkeä asia. Se ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehtävä jatkuvasti töitä, Tanja toteaa.

Kasnäsin alueella luonto on herkkää ja siksi myös Liljeqvistin perheen kaikissa toiminnoissa kalanjalostamosta ravintolaan, vierasvenesatamasta hotelliin kiinnitetään erityistä huomiota kestävän kehityksen ratkaisuihin. Tavoitteena on kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän ja näin taata kaikille alueen asukkaille toimeentulon jatkossakin.

- Kaikki käyttämämme vesi on osmoosin kautta tislattua merivettä, joten emme käytä pohjavettä. Samalla hyödynnämme kalajalostamolta syntyvän hukkalämmön lämmitykseen ja käytämme läheisen Högsåran saaren tuulivoimalalta syntyvää sähköä, Tanja tarkentaa.

Seuraava sukupolvi jo mukana

Perheen kolmas sukupolvi osallistuu jo ahkerasti Kasnäsin toimintaan. Osa auttaa mahdollisuuksiensa mukaan opintojen ohella jalostamolla, osa kaupassa ja osa kylpylässä. Myös seitsemänvuotiaalla nuorimmaisella on oma vastuualueensa sekä oma pieni myymälä.

- Ajatus meillä on se, että emme pakota ketään mukaan perheyrityksen liiketoimintaan. Mutta onneksemme sekä meidän että Wilhelmin sisaren jälkikasvu haluaa olla ainakin jollain tavalla mukana, Tanja kertoo.

Millaiseksi tulevaisuus itse kunkin kohdalla muodostuu, jää nähtäväksi.

- Kyllähän tämä palveluammatti näyttää siirtyvän äidinmaidon mukana jälkikasvulle. Samalla täällä näkee hyvin yrittäjyyden arjen haasteet, mutta myös ne upeat onnistumisen hetket.

Tanja Liljeqvistin voimakoru

”Pidän näyttävistä koruista ja timanteista. Ei oikeastaan ole hetkeäkään, ettei minulla olisi koruja päällä. Korut kuuluvat elämään ja tuovat mieleen ihania muistoja. Yksi ehdottomista lempikoruistani on kaulaltani löytyvä sydänkoru, jonka sain mieheltäni Wilhelmiltä."

Kasnäsin historiaa

1980-luku

Jörgen Liljeqvist laajentaa ja siirtää liiketoimintansa Biskopsön saarelta Kasnäsiin ja yhtiön kivijalka, Ab Salmonfarm Oy, syntyy.

1990-luku

Toiminta laajenee matkailuun Ab Kasnäsudden Oy:n hankinnan myötä. Itsenäisesti toimiva tytäryhtiö piti tuolloin sisällään pienen kyläkaupan, ravintolan ja venesataman.

2000-luku

Sekä kalanjalostustoiminta että matkailuliiketoiminta kehittyvät suurin harppauksin. 30 huoneen hotelli avautuu vuonna 2000 ja se saa rinnalleen kylpylän 2005. Samalla ravintolatoimintaa ja vierasvenesatamaa kehitetään aktiivisesti.

2010-luku
Konsernin toiminnot systemaattinen kehittäminen jatkuu. Nykyisen toimitusjohtajan, Wilhelm Liljeqvistin, johdolla Ab Salmonfarm Oy investoi 5 milj € uuteen tehtaaseen, mikä osoittautuu taloudellisesti onnistuneeksi ratkaisuksi.

Matkailuliiketoiminta kehittyy hyvällä tahdilla omana yrityksenään ja uudet, upeat ulkoaltaat avataan.

2020-luku

Matkailuliiketoimintaan investoidaan merkittävästi. Vierasvenesatamaa remontoidaan, palveluja lisätään, uusi ravintola avataan keväällä 2022 ja hotelli vastaanottaa Joutsenmerkin rinnalle Sustainable Travel Finland -merkin.