Search

Search

Ville Tuovinen: Kivien istutuksen mestari

Oli oikeastaan hieman sattumankauppaa, että Ville päätyi korualalle. Aina käsillä tekemisestä kiinnostunut nuorukainen päätyi 9. luokan tet-harjoittelujaksolla töihin Heinolassa sijaitsevaan kultasepänliike Veikko Rantaselle. Tehdyt työt siellä jäivät mieleen ja siitä matka kohti kultaseppämestarin koulutusta alkoi.

Vuodesta 2007 Tarkkasella työskennellyt Ville on tunnettu upeasta työnjäljestä, jossa materiaalien muodot on puhtaasti tehtyjä ja kivien istutus on huippulaatua. Työn tarkkuus ja onnistunut lopputulos ovat olleet aina tärkeitä Villelle ja hänen osaamisensa on myös kansainvälisesti palkittua. Merkittävin palkinto lieneekin pronssisija vuonna 2007 Japanissa järjestetyissä WorldSkills-kisoissa.

”Kisa oli upea kokemus. Olin ollut jo opiskeluaikanani valmennettavana ja valmennus jatkui vielä työelämään siirtymisen jälkeenkin. Sitten 2007 olikin aika suunnata kisatiimin kanssa Japaniin, jossa vastassa oli 15 eri maan huiput.” kertoo Ville. ”Varsinainen kisa kesti neljä päivää ja voitte vain kuvitella tunnetta, kun palkintojen jaossa oma nimi kuuluu ja pääsee astumaan lavalle palkinnon vastaanottoon. Se oli aivan huikea hetki!”

Voimaa ja innostusta konkreettisesta tekemisestä

Käsillä tekeminen ja työn lopputuloksen näkeminen ovat asioita, jotka innostavat Villeä. Hänen unelmakorunsa on näyttävä, teknisesti vaativa koru, jossa on paljon kiviä ja geometrisiä muotoja.

”Henkilökohtaisesti minua kiinnostavat enemmän geometriset muodot kuin plastiset ja niiden luominen on antoisaa. Näiden muotojen tietty jämptiys ja selkeälinjaisuus antaa mahdollisuuden leikitellä materiaaleilla ja kivillä.” kuvailee Ville.

Nämä ajatukset tulevat hyvin näkyviin Villen suunnittelemissa koruissa ja kelloissa. Niissä selkeys ja sen tuoma näyttävyys näkyvät.

Hyvä tiimi vapauttaa tekemään itselleen mieluisia töitä

Tarkkasella Ville nauttii siitä, että saa olla tekemässä osana tiimiä. Harvoin mikään tuote valmistuu vain yhden henkilön tekemänä, vaan jokainen pääsee tuomaan esiin omia vahvuuksiaan. Ja Villellä se on korun valmistus ja upea työnjälki.

”Koen enemmän omaksi suunnitellun korun toteuttamisen valmiiksi tuotteeksi. Siinä pääsee korun valmistamisen yhteydessä kehittämään myös ihan uusia teknisiä ratkaisuja ja siitä nautin.” kertoo Ville ja jatkaa, ”Ja samalla tiimin kanssa kehitetään korua upeaan lopputulokseen.”

Osaaminen jakaminen lähellä sydäntä

Vuoden 2007 Ville taidot ovat vain hioutuneet entistäkin paremmiksi. Hän jakaa mielellään osaamistaan ja on välillä toiminut opettajana alan opiskelijoille.

”Opettaminen ja tiedon jakaminen on mieluista työtä, sitä voisi tehdä enemmänkin. Kultasepän ammatti on hieno käsityöammatti, jonka toivon säilyvän myös tuleville sukupolville.” jatkaa Ville, ”Tällä hetkellä mentoroin  meillä Mikan poikaa Robertia, joka on siirtymässä alalle isänsä jalanjäljissä.”

Faktaa Villestä

     • valmistunut 2004 artesaaniksi
     • 2007 kultasepäksi
     • 2010 kultaseppämestariksi
     • Ville puhuu toisena äidinkielenään venäjää
     • perheeseen kuuluu avopuoliso Minna ja 4 lasta
     • harrastaa: kalastusta, luonnossa liikkumista, autojen korjaamista ja ystävien tapaamista
Tätä et tiennyt Villestä:
    Ville on intohimoinen chilinkasvattaja. Keväällä multiin päätyy aina monta eri lajiketta kokeiluun ja kasvatukseen. Voisi jopa sanoa, että Ville on chiliomavarainen!