Search

Search

Upeita helmikoruja ja timantteja

Helmet ja erilaiset helmikorut ovat aina olleet osa meitä. Vaikka meidät tunnetaan parhaiten timantti- ja jalokivikoruista, teemme vuosittain useita helmikoruja asiakkaillemme. Oli kyse sitten puhtaasti helminauhoista tai erilaisista riipuksista ja korvakoruista, asiantuntevat kultaseppämme luovat niistä näyttäviä kokonaisuuksia.

Helmi nähdään yleisesti vaaleana kaunottarena ja näitä suurin osa yleisesti myydyistä edullisimmista helmistä onkin. Mutta helmissä on eroja. Halutuimmat helmet ovat luonnon värjäämiä, jolloin niissä on selkeästi oma luonne ja yksilöllinen ulkonäkö. Yksi hyvä esimerkki tällaisista helmistä ovat luonnon värjäämät Tahiti-helmet.

Helmien viljely tukee merien hyvinvointia

Yleisesti helmet voi myös jakaa makeanveden ja suolaisen veden helmiin. Näistä makeanveden helmet viljellään pääsääntöisesti Kiinassa, suolaisen veden helmiä Japanissa, Etelänmerellä ja Ranskan Polynesian alueella.

Liki kaikki myydyt helmet ovat viljeltyjä, mikä on luonnollinen tapa tuottaa helmiä, sillä luonnonhelmien kerääminen on tarkoin rajoitettua. Viljellyt helmet ovat myös merkittävä osa merien ekosysteemiä ja niiden yhtenä tehtävänä onkin säilyttää luonnon monimuotoisuus. Samalla simpukkaviljelmät pitävät ympäröivää merta puhtaana ja antavat usein suojelluille luonnonsimpukoille rauhan lisääntyä ja kasvaa.

Upeat monisävyiset Tahiti-helmet

Upeat, tummansävyiset ja syvänhohtavat Tahiti-helmet viljellään Ranskan Polynesian alueella. Tahiti-helmien osalta vuosi 2021 olikin helmien juhlavuosi, sillä ensimmäisestä onnistuneesta helmen viljelystä tuli täyteen 60 vuotta.

Tahiti-helmet ovat tunnettuja siitä, että niillä on erittäin paksu helmiäiskerros. Tästä kerroksesta johtuen helmissä on erittäin näyttävä hohto. Itse helmi myös värjäytyy luonnostaan yli 80 eri värisävyyn, jotka vaihtelevat upeasti vaaleasta harmaaseen, vihreään, sinertävään ja punertavaan. Yksittäisessä helmessä nämä eri värisävyt saattavat myös vaihdella, joka tuo helmiin upean värien elon. Tällaista värien vaihtelua kutsutaan öljyläikkämäiseksi värjäytymäksi.

Helmien luonne näkyviin korun suunnittelussa

Kauneimmissa helmikoruissa itse helmen oma luonne ja muoto pääsee kauniisti näkyviin. Helmen yhteydessä käytetty jalometallin, kuten kullan, väri valitaan niin, että helmen sävy istuu upeasti kokonaisuuteen ja itse helmi nousee keskiöön.

Koska helmi on aina luonnon muovaama ja vuosien aikana kasvaessaan myös sen pintaan saattaa muodostua erilaisia kuvioita, voi korujen suunnittelussa hyödyntää hyvin näitä yksilöllisiä piirteitä. Näin esimerkiksi timanttien tai muiden jalokivien upotus helmeen tehdään esimerkiksi hyödyntämällä helmeen itseensä syntynyttä raidoitusta.

Katso video, jolla kultaseppämestari Mika Tarkkanen esittelee muutamia meillä valmistuneita helmikoruja.