Hae

Haku

Jalometallien kierrätys

Romusta syntyy kauneutta

Vastuullisuus ja kierrätys ovat normaali osa kultasepän työtä. Samalla kun luomme uusia, upeita koruja, pidämme huolta valmistuksesta ylijäävän materiaalin oikeanlaisesta kierrätyksestä ja mahdollisesta uusiokäytöstä.

Usein korun luonti vaatii monta suunnittelu- ja kehitysvaihetta, jolloin koruista tehdään erilaisia testiversioita. Kuten aina kehitystyössä varsinaisen testivaiheen aikana kokeilemme esimerkiksi sormuksesta erilaisia malleja ihan käytössä. Näitä versiota teemme täällä meillä sekä aidoista jalometalleista että nykyisin yhä useammin 3D-mallintamalla ja tulostamalla.

Näiden testimallien avulla havaitsemme jo varhaisessa vaiheessa, jos suunnittelemiimme tuotteisiin tarvitaan muutosta. Muutos saattaa olla millin osan muutos materiaalin paksuudessa tai vaikka pienen pieni muokkaus kiven istutustapaan tai -paikkaan. Ja mikä tärkeintä, tämän avulla luomme upean taideteoksen, joka on luotu täysin asiakkaallemme sopivaksi.

Jalometallit uusiokäyttöön

Suurin osa meiltä syntyvästä jalometallijätteestä tai vaikka meille tuodusta romumetallista toimitetaan yhteistyökumppaneillemme jatkokäsittelyyn. Yksi tällainen kumppanimme on K. A. Rasmussen, joka on erikoistunut materiaalien kierrätykseen ja puhdistukseen. Tällaisilta luotetuilta kumppaneilta myös hankimme käyttämämme jalometallit.

Osan metalleista sulatamme itse täällä työpajan puolella, mutta vain siinä tapauksessa, että tiedämme materiaalin olevan täysin puhdasta. Emme siis ikinä sulata ja valmista koruja meille jätetystä romumetallista. Tätä varten meillä on yhteistyökumppaneita ja tällä tavalla varmistamme myös meiltä ulos lähtevien metallien puhtauden ja laadun. Tämä on meille tärkeää ja tästä pidämme kiinni.

Työpajallamme voimme sulattaa eri jalometalleja. Tässä kultaseppämestarimme Ville Tuovinen näyttää malliksi, miten kasa hopeaa sulatetaan hyötykäyttöön.